Indoor padel Sportcentrum Oosterhesselen

Vanaf april 2023 gaat Sportcentrum Oosterhesselen uitbreiden met drie indoor padel banen. We hebben gekozen voor een panoramische padel baan, waardoor je nog meer speelcomfort ervaart tijdens het padel. Gehard glas zorgt voor veiligheid en demping van het geluid. Het kunstgras is van top kwaliteit en wordt internationaal veel gebruikt bij prof toernooien en competitie.

De hal heeft een nokhoogte van 9,5 meter, dus ideaal voor een spelletje padel met vrienden en familie. Kom jij ook bij ons padellen?

Fit&Gezond IEDERE DAG!

Team Sportcentrum Oosterhesselen

 

Het speelveld van een padelbaan

Padel wordt gespeeld in een padelkooi van 10 bij 20 meter, met glazen wanden van 3 meter hoog aan de achterkant en een stukje aan de zijkant van het speelveld. Boven de glaswand en aan de zijkant van de padelbaan circa 12 meter hekwerk, om de bal in de kooi te houden tijdens het padel, met een opening om de baan te verlaten of te betreden.
In het midden van de padelbaan hangt een net, om het speelveld te verdelen. Beide zijden hebben 2 servicevakken en een achterveld. De lijn tussen de servicevakken is de middellijn, de achterste lijn de baseline (basislijn).
De ondergrond van padel is meestal kunstgras, maar kan ook gravel of beton zijn.

De spelregels van padel

Serveren

De bal wordt bij padel het spel ingebracht doormiddel van een onderhandse service, die voor het raakpunt eerst stuitert op de grond achter de baseline. Het raakpunt onder of op taille-hoogte wordt goed gekeurd. Als je de bal boven taille-hoogte raakt tijdens de service, dan is het fout bij padel. Tijdens de service moet één voet contact houden met de grond en je mag niet op of over de baseline, voordat je de bal hebt geslagen. Na ieder punt wissel je van hoek waarvandaan je serveert, net zoals met tennis speel je bij padel het eerste punt vanaf de rechterhoek.
De opslag moet schuin in het servicevak van de tegenstander worden geslagen, op of binnen de lijnen. Als de bal na de stuit tegen de glaswand aankomt is dat goed, maar tegen het hekwerk telt dat als een fout. Je hebt zowel een eerste als tweede service bij een padel wedstrijd. Raakt de opslag eerst het net, dan moet die opslag opnieuw gespeeld worden.

De tegenstander moet de bal na de service eerst laten stuiteren, voordat de return mag worden gespeeld. De return moet onderhands, voor- of nadat de bal tegen de wand aankomt, geslagen worden. Na iedere game wisselt bij padel de opslag van de één naar de andere partij. Bij dubbelspel blijft de volgorde van serveren hetzelfde tot de set afgelopen is.

Rally bij padel

Na de service begint de padel rally. Je mag de bal overal in het veld slaan, zolang de bal maar niet eerst de glaswand of het hekwerk raakt. Na de stuit mag de bal één of meerdere keren de wand raken, voordat de bal teruggespeeld wordt over het net. De bal mag één keer stuiteren of direct als een volley uit de lucht geslagen worden. Tijdens padel mag je aan je eigen kant direct tegen de glaswand aanspelen, om de bal over het net te slaan. Via het hekwerk de bal naar de overkant spelen is fout.
Speelt de aanvallende partij de bal via het speelveld de kooi uit, dan is het punt voor de aanvallende partij. Behalve als de verdedigende partij het speelveld uitloopt en vervolgens de bal weer goed terug slaat in het speelveld.
Als de bal precies in de hoek gespeeld wordt, waar de wand en grond samenkomen, dan is de rally ongeldig en moet het punt opnieuw gespeeld worden. Dit noemt men ‘rate’.

De puntentelling

De telling bij padel is vergelijkbaar met tennis, 15, 30, 40 en game. Bij een stand van 40-40 wordt altijd een Golden Point (winnend punt) gespeeld, waarbij de ontvangende partij mag kiezen uit welke hoek de serveerder de bal in het spel brengt. Bij een oneven aantal gespeelde games wisselen de spelers van speelhelft. Met 6 games win je de set, mits je minimaal twee games meer hebt dan de tegenstander. Anders volgt bij 6-6 een tie-break tot de zeven gewonnen punten, met een verschil van twee punten. Het team dat begint met serveren serveert één punt vanaf de rechterkant, waarna iedereen vervolgens twee punten mag serveren. Let daarbij op dat je, ook bij padel, bij een oneven aantal gespeelde punten vanaf de linkerkant serveert. Afhankelijk van het toernooi of de competitie waaraan je deelneemt, win je de wedstrijd na twee of drie gewonnen sets.